tiistaina, kesäkuuta 29, 2021

Raudaskylän historiaa tarinoina: Osa 12 - Raudaskylän apteekit

Raudaskylän apteekit
Raudaskylällä toimi"kyläapteekki". Minun muistini aikaan ensimmäinen oli Marttilan talossa. Isäntä ajoi taksia ja emäntä piti K yläapteekkia. Myöhemmin talossa asui Malkamot ja nykyisin Komujärvi. Reseptilääkkeitä sieltä ei saanut, mutta salvoja ja lääkkeitä kipuihin, kuumeeseen, vitamiineja, laastareita..
Oli hyvin tarpeellinen. Minäkin siellä aina joskus asioin. Joku varmaan tietää, missä ja milloin oli kylällä apteekkitoimintaa ennen tätä.
Tämän jälkeen apteekki sijaitsi Kirvesmiehentiellä Peltoloilla ja Riippusillantiellä Päivärinnoilla. En muista varman päälle, onko tuo järjestys oikea.
Apteekki sijaitsi viimeksi Raudaskylän Postin yhteydessä. Sieltä muistan hauskan tapahtuman, kun olin postissa asioilla ja Koiviston Soini tuli kysymään:
- Saiskos teiltä ostaa Mustanparran tippoja?
- Niin että mitä?
- Mustanparran tippoja! Ne ovat niin hyviä lääkkeitä!!!
- Mutta eihän niitä ole ollut myynnissä enää kohta vuosikymmeniin!!!
Tällainen sivuapteekkitoiminta olisi edelleenkin monella kylällä tervetullutta. Ei aina tarttis lähteä kauempaa kaikkea hakemaan. Mahtaako laki nykyisin senkin kieltää??

Tarinan kirjoittaja: Reino Marjakangas https://www.facebook.com/groups/868785617280032/permalink/1007043023454290/


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Aikoja en muista, mutta on se apteekki (tai lääkekaapiksi sitä sillon sanottiin), ollut mm. siinä kaupassa, joka Erkkilän Niilolla oli Raudasmäellä vähän aikaa, ennen kuin jäi eläkkeelle. Samoin Isokosken puolella lääkekaappi oli vähän aikaa siinä, missä Saviluodon Sirkka piti postia postinumerouudistuksen aikaan. Kyllä noista lääkekaapeista asperiinia ja hotapulveriakin sai, ja myöhemmin myös disperiiniä, kun se tuli markkinoille, ei niissä pelkkiä laastareita ollut.