sunnuntaina, huhtikuuta 11, 2021

Raudaskylän historiaa tarinoina: Osa 9 - Monien tarinoiden Huhmarkallio


Huumari... alueen korkein paikka on monien tarinoiden paikka.
Ennen jääkautta alueella vallitsi osa isosta fennoskandian vuoristosta. Näiden vetäydyttyä Huhmari jäi kovan kallioperän ansiosta muuta maastoa korkeammaksi.

Mistä sitten nimi Huhmari. Eteläisessä Suomessa on myös samanniminen paikka. Veikkaan, että ainakin minun mainitsemassani Huhmarissa nimi tulee paikalta löytyneistä hiidenkirnuista. Ikävä kyllä tietojeni mukaan nämä on haudattu parkkipaikan alle. Onko myös kivikauden haudaksi väitetty röykkiö loppujen lopuksi hiidenkirnu... se selviäisi vain tutkimalla. Ehkä hiidenkirnua on käytetty hautana.

Nykyisen laskettelurinteen ja Rinnemajan vieressä on jyrkänne, jota sanotaan yhä Hannun hypyksi. Satoja vuosia sitten Hannu ajoi takaa peuraa ja peura edellä, Hannu perässä suksineen tippui alas ja kuoli.

Hannun hypyn seinämässä on ollut luola, jossa on kuulemani mukaan piileskelty sotakarkurina. Säilyn Suoma kertoi, että luolan suu on jäänyt Rinnemajan alle. Lapsena usein oli Huhmarissa leikitty ja vanhemmat oli pelotelleet, että kyöpeli tulee luolasta. Myöhemmin kalliota on louhittu sepeliksi ja suurin osa luolasta lienee kadonnut. Louhinta töiden yhteydessä oli muun muassa tapahtunut valtava räjähdys,j osta ehkä joku voi tietää paremmin.

Nykyisin alueella on hiihtokeskus,garting-rata ja läheisyydessä ampumarata. Monet hiihtolajien sm-kisat on Huhmarissa pidetty.

Nuorena usein naapurin Joukon kanssa hiihdettiin Huhmariin ja puusuksilla laskettiin päältä asti. Tänä päivänä ei tulisi mieleenkään moinen!!

Muistui mieleeni,että Lämsän Kerttu keräsi vuosikymmeniä sitten tietoja ylivieskan paikan nimistä. Ajattelin että tiedosta voisi olla monelle hyötyä, joten nyt tiedätte. Ja nyt itse asiaan: Huhmarkallio on aina ollut tunnettu käärmeistään. Siellä kallionkoloissa niiden on aina ollut hyvä viettää talvihorrosta.
Mäen alapuolella lähempänä nykyistä Savon tietä oli ja lienee yhä Pankkoolin lähde. Lähteen luona on ollut talo. Kerrotaan että pieni lapsi istui kerran siellä lattialla ja söi kulhosta puuroa. Tulipa käärme samalle astialle jolloin lapsi totesi:
-- Älä kielellä lipitä,työ lutikalla! !!


Ei kommentteja: