keskiviikkona, maaliskuuta 31, 2021

Raudaskylän historiaa tarinan muodossa: Osa 5 - Kumukallio

Iso vihan aikaan Löytty ja Kariperä olivat asumatonta erämaata. Löytyn takana on ns. kumukallio, jossa perimätiedon mukaan Raudaskylän asukkaat ovat olleet venäläisiä paossa. Kallio kumisee hyvin laajalla joten siellä lienee isohko luola. Vuosikymmeniä sitten nuoriso on etsinyt luolan suuta, mutta se on yhä hukassa.

Haapajärvellä oli 20 vuotta sitten "karhun kannoilla" seminaari,jossa minä kahvitauolla asiasta puhuin Suomen tunnetuimmalle luolien tutkijalle. Hän otti tiedot ylös ja lupasi poiketa kunhan ehtii.. Vielä ei ole ehtinyt :)

Kertoja: Reino Marjakangas

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Löytynperällä, Ojalan vainion ja 50-luvulla kuivatun Löytynjärven välillä, on kangas, jota aikoinaan sanottiin Komukankaaksi.Ojalan vainiolta kulki polku kankaan yli Löytynjärvelle.Nimi Komukangas johtui siitä, että kun kankaan laella hyppeli ja tömisteli, kuului sellainen kumiseva ääni kuin kangas olisi ollut ontto.Tarkoittaakohan Reinon osin
fiktiivinen tarina tätä paikkaa, muuta vastaavaa paikkaa en Löytynperällä tunne, enkä ole koskaan kuullut Löytynperällä syntyneenä ja nuoruuteni asuneena noita "venläistarinoita" enkä luolajuttuja.