keskiviikkona, maaliskuuta 24, 2021

Raudaskylän historiaa tarinan muodossa: Osa 2 - Isoviha

Iso viha on hyvä esimerkki siitä, miten käy kun johonkin syntyy sotilaallinen tyhjiö: on suuri vaara, että jos jollakin naapurilla on haluja laajentua, se tapahtuu helposti.

Ison vihan aikaan kuuluimme Ruotsi-Suomeen ja meidän puolustus oli jätetty hunningolle. Kuningas soti Puolassa ja Baltian maissa Itämeren herruudesta ja kaiken päätteeksi vielä ikävä Norjan retki, jossa sotilaita uupui vuoristoon. Mukana myös yksi Kalajokinen ja Suomen parhaat miehet olivat sotimassa muissa maissa.

Venäläiset valloittivat koko Suomen ja alkoi hirvittävän raaka aika. Ei tunnettu eroa sotilaiden ja siviilien välillä vaan kaikki saivat osansa ja paljon enemmänkin.

En yhtään ihmettele, miksi Raudaskylä joutui vihulaisen temmellyskentäksi muiden kylien tavoin. Olihan täällä voimakasta maataloutta, joessa kaloja ja rautamasuuni.

Muistona ensimmäisistä asumuksista on yhä olemassa savupirtin jäänteet vuodelta 1641. Kyläyhdistys pirtin pelasti. On perimätiedon mukaan Ison vihan sissipäällikkö Raudas Pekan syntymä koti. Mainitaan Suur-Kalajoen historiassa kuvan kera,myös kotiseutulukemisto ja Valittujen Palojen Matkalla Suomessa mainitsee pirtin ja ison vihan. Nivalasta löytyy samaan pihapiiriin kuulunut aitta.

Taidanpa jatkaa seuraavalla kerralla 1700-luvun tapahtumista Raudaskylällä.


Kirjoittaja: Reino Marjakangas

https://www.facebook.com/groups/868785617280032/permalink/956935748465018/

Ei kommentteja: