keskiviikkona, marraskuuta 02, 2016

Lausunto Ylivieskan Urakkanevan tuulivoimapuisto-hankkeeseen

Kyläyhdistykseltä pyydettiin lausuntoa, ja tällainen lähti Ely-keskukselle:

Lausunto Ylivieskan Urakkanevan tuulivoimapuisto-hankkeeseen
Olemme huolissamme erämaisen luonnon, sen biodiversiteetin ja eläimistön säilymisestä alueella, samoin tuulimyllyjen aiheuttaman melun vaikutuksesta kiinteistöihin ja asukkaisiin. Onko tehty kaikki mahdollinen ko. haittojen huomioimiseksi ?

Seuraaviin asioihin haluttaisiin erityisesti kiinnitettävän huomiota:
Maastosta on paikallisten tietoa. Kuukkeli pesi vielä jokin aika sitten alueella. Se luokitellaan silmällä pidettäväksi, mutta on myös uhanalainen lintu pohjoispohjanmaalla. Aukkohakkuu hävitti linnun sieltä, mutta todistettavasti alueen metsästä sen voi löytää. Lisäksi alueella sijaitsee useita teerien ja metsojen soidinalueita mm. Konttanevalla ja Röhölässä. Lisäksi alueella elää huuhkaja, jonka pesän sijaintia vaan kukaan ei ole onnistunut löytämään. Samoin on kotkan laita – on tiedossa, että asuu siellä. Suurpedoista karhu on nähty useasti. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka on Aikalanhauta, mutta merkittäviä paikkoja on muitakin, joiden arkeologinen tutkimus olisi tärkeää: Aikalan majapaikka, Sulkulan majapaikka, Hätälän majapaikka, Röhölän majapaikka,Uudentalon majapaikka, Aikalan tervahauta, Hätälän tervahauta, Kitulan tervahauta. 
Historia kertoo, että Röhölän majapaikan kalliossa on mm. ihmisten sinne kirjoittamia tekstejä ja nimiä. Konttanevan historiasta kerrotaan, että sitä kautta on kulkenut ihmiset ns. lyhintä reittiä. Nimensäkin se on saanut siitä, kun joku venäläinen kauppamies on löytynyt sieltä konttaamasta.
Alue on vanhaa ja sillä on paljon historiaa. Koordinaatit on saatavana kohteisiin yhdistykseltä.Ylivieskassa 1.11.2016
Raudaskylän kyläyhdistys ry.

Ei kommentteja: