torstaina, marraskuuta 03, 2011

Pieni katsaus mörköjen historiaan

Ennen muinoin asusteli Raudasmäellä ihmisten ja eläinten lisäksiainakin keetereitä ja vihtahousuja. Niitä käytettiin ansiokkaasti lasten pelotteluun. Vanhemmat veljeni ja setäni Väinö kuvailivat ko. otuksia minulle usein ja tarkasti ollessani pieni. Itselläni ei ole niistä (ainakaan varmaa) näköhavaintoa. En myöskään tiedä, ovatko ne muuttaneet muualle tai kuolleet sukupuuttoon.

Naapurikylässä Padingissa oli enoni Jukan mukaan loovanokkia (loova=laatikko). Mahdollisesta lajisukulaisuudesta Raudasmäen mörköjen kanssa ei ole tietoa.

Lapsuudenkodistani muistan Aapahussanlullan. Äitini kertoi sen piileskelevän ompelukoneen laatikossa (ei saanut avata), ja jostain syystä juuri siinä, missä säilytettiin teräviä neuloja. Kyseinen vanha kone on tätä kirjoittaessani silmieni alla. Vieläkin vähän arveluttaa kurkistaa tiettyyn laatikkoon.

Luetteloa voi mielihyvin täydentää tai antaa muuta lisätietoa.Erityisesti keeterit kiinnostavat.Vieläkö kaivoissa vaanii Näkki, ja uskallatteko katsoa nukkumaan mennessänne sängyn alle?

Näytin yllä olevaa kirjoitusta vanhimmalle veljelleni, ja hän olikuullut,että viimeinen mörkö on jäänytvuonna 1997 tai 1998 Haukiputaalla pohjoiseen päin matkalla olleenjunan alle. Se oli ollut kuulemmatosi iso ja karvainen. Asia vaatii vielä varmennuksen.

Juha Raudaskoski

Ei kommentteja: