keskiviikkona, elokuuta 20, 2008

Raudas-Pekan pirtti

Tämä eräs maakunnan vanhimmista säilyneistä rakennuksista tunnetaan talonpoika, sissipäällikkö Pekka Pertunpoika Raudaskosken (1679-1741) syntymäkotina. ”Raudas-Pekka” oli talonpoika Raudaskylän Raudaskosken talosta. Sen lisäksi hän johti talonpoikaisjoukkoa vastarinnan teossa venäläisiä kasakoita vastaan isonvihan 1714-1721 aikana.

Tämän savupirtin on rakentanut Pekan isä, Perttu Raudaskoski v.1641. Vuosiluku on nähtävissä sekä oven päällä että takaseinän aukon kohdalla olevassa hirressä. Rakennus sijaitsi alunperin Raudasmäellä, josta se siirrettiin 1800-luvun puolessa välissä puolen kilometrin päähään Katajamäen pihapiiriin. Sillä paikalla rakennus toimi lampolana ja varastona. Aikanaan samaan pihapiiriin Raudasmäellä kuului mm. aittarakennus, joka oli tehty vuonna 1666. Tämä aitta on siirretty 1900-luvun puolessa välissä Nivalan Pajariin.


Heikkokuntoinen, katoton rakennus siirrettiin Raudaskylän kyläyhdistyksen toimesta vuonna 2003 tälle paikalle, vanhan Kuuselan koulun pihapiiriin. Suojarakennus tehtiin talkoovoimin vuosien 2004-2005 aikana. Lisää kuvia pirtin vaiheista pääset katsomaan klikkaamalla tästä.

Raudaspekan pirttiin voi käydä tutustumassa itsenäisesti. Kulku pirtille tapahtuu Kuirisentieltä. Suojarakennuksen sisältä löytyy myös tietoa Raudaspekan pirtin vaiheista ja isovihasta Raudaskylässä. Ikkunaluukkuja avaamalla saa suojarakennuksen sisään kaivatessaan lisää valoa.


Tekstistä kiitokset Yliluoman Joonakselle!

Ei kommentteja: